Organic Farm

Having previously completed impressive architectural and interior design projects throughout China such as Beijing’s Rongbaozhai Coffee Bookstore, Arch Studio was commissioned to design Organic Farm, a 6000 square meter compound located in the outskirts of Tangshan City’s Guye District. The distinct architectural design stands out amongst the sprawl of villages and private residences in the surrounding area. As the name suggests, the main purpose of the building is to function as a processing workshop of organic food. Raw materials are sent from organic producing regions across the China are processed and packaged to be retail-ready. Many of the organic products here are then transported to homes and supermarket all throughout China.


建筑营在国内有着诸多令人惊叹的建筑和室内设计作品,像是北京荣宝斋咖啡书屋。这次建筑营在唐山古冶区设计了占地6000平米的有机农场。被村落和房屋环绕的这座独特建筑更显独树一帜。如其所名,建筑的基本功能是有机粮食加工作坊,原料来自于分散全国各地的有机粮食原产区,在这里完成粮食的收集、加工、包装流程,再将成品运送到各大超市和家家户户。

The design concept behind this building is inspired by siheyuan, a traditional residential design where a large courtyard is flanked by buildings on all four sides, a design commonly sees in northern China. Organic Farm’s skillfully executed this traditional architectural style on a much larger scale. In doing so, they’ve create a natural atmosphere and a functional workspace that allows flexibility. The self-contained compound is at the same time able to harmoniously coexist with the surrounding natural environment.


这座建筑的设计理念来自四合院,四面民居中心庭院,一个在中国北方较为常见的传统民居设计。有机农场巧妙地把这种传统建筑风格放大。用这种方法,他们创造了自然的氛围和灵活多变的工作空间。实现自给自足的同时又与周围的自然环境和谐共处。

The entire compound is split into four enclosed, relatively independent buildings: a material storage, a mill, an oil pressing workshop, and a packing area. The inner courtyard is the grain-sunning ground, and a convenient work cycle line is formed around the inner courtyard. The exterior of the buildings are corridors that connect the four areas and leads to the food processing workshop.


整座建筑可以细分为四个相对独立的建筑,分别是原料库、磨坊、榨油坊、包装区。内庭 院作为粮食的晒场,围绕内庭院形成便捷的工作循环流线。建筑的边界是联通四个分区的外部游廊,也通向粮食作坊。

The central courtyard spans out around the Organic Farm unintentionally, forming a multilayered area that fulfills the need for natural ventilation, natural lighting and views of a workshop. The organic relationship between the courtyard and each building creates functional areas of various sizes: small corridors, medium-sized rooms, and large workshop are all able to fit under one big roof, allowing for even more flexibility while meeting the functional needs of the building.


中心庭院向建筑四周错落延伸,拓扑组合成为多层次的庭院空间,满足厂房的自然通风、采光及景观需求,保持良好的室内外空间品质。院 与房的有机联系使得建筑在一个完整的大屋顶下产生多种跨度的使用空间:小尺寸的走廊、 中等大小的房间、大规模的厂房,可以弹性的适应加工作坊的复合使用要求。

Lightweight, easily processed, and easily installed, wood was the main material of choice. Because it sits on a 60cm cement base, the building appears to floating above the ground due to the 60 centimeter cement base that it sits on, which also allows the wooden structure to be moisture proof. At the same time, this design choice hides pipelines and various fixed equipment, allowing for a cleaner visual presentation to visitors.


由于木材的轻质,快速加工安装的特点以及自然的材料属性,设计选择了胶合木作为主体结构。建筑仿佛“漂浮”于地面之上,坐落在60公分高的水泥台基上,以使得木结构与室内地面产生更好的防潮性能,同时可以隐藏一些固定设备管线,给观者带了视觉上更清新简约的感觉。

The thoughtful designs employed by Arch Studio, such as the material choice and structural shape, all flawlessly work together and has resulted in a warm, natural, and comfortable working atmosphere.


建筑营带来的细致的设计,从材料的挑选和结构上的考究,相辅相成。空间、结构、材料以及层次性的室外庭院共同塑造出这个农场温暖、自然、内外连续的工作场景。

Website: archstudio.cn

 

Contributor: George Liu Zhen
Photographer: Jin Weiqi
Images Courtesy of Arch Studio


网站: archstudio.cn

 

供稿人: George Liu Zhen
摄影师: 金伟琦
图片由建筑营设计工作室提供